Eerbeton aan Ignacio Agramonte in Camaguey

(Post in het Nederlands en het Spaans / Artículo en holandés y en español)

agramonte-geboortehuis-casa natal

I. Agramonte’s geboortehuis / Casa natal de I. Agramonte.

(Nederlands) Camaguey, 23 december 2015 – Vandaag viert men in Camaguey de 174-jarig jubileum van de geboorte van Ignacio Agramonte (1841),  een belangrijk persoon uit de Tienjaren Oorlog tegen Spanje (1868-1878). Agramonte maakte een opzet voor de eerste Cubaanse grondwet in 1869 en vormde later het gevreesde Camagüey cavalerie-korps. Hij stierf tijdens gevechten op 11 mei 1873. Om de Camagueyaanse held te herdenken loopt men elke jaar op  23 december van zijn geboortehuis tot aan het park dat ook zijn naam draagt.

Parque-Agramonte-parkt-plein-Camaguey

Parque I. Agramonte (antigua Plaza de Armas*) I/ Agramonte park (voormalig Grote Plein*) Camaguey

Tevens is het ook 60 jaar geleden dat de oude cavaleriekazerne (uit 1848)  omgebouwd werd tot Provinciaal Museum Ignacio Agramonte. In het museum zijn schilderijen te bezichtigen van Cubaanse schilders en kunstenaars uit de periode van 1850 tot heden. Enkele kamers zijn ingericht met koloniale meubelen uit de 19e en 20e eeuwen. Ze zijn erg mooi.
Op de begane grond is een collectie te zien van opgezette dieren. Hierbij wordt de geologische geschiedenis van Cuba beschreven.

(Español) Camagüey- Los camagüeyanos rinden tributo al Mayor General Ignacio Agramonte, en ocasión del aniversario 174 de su nacimiento, con la tradicional peregrinación desde su Casa Natal hasta el Parque que lleva su nombre, en la ciudad.

En coincidencia con la conmemoración, hoy también se celebran los 60 años de la fundación del Museo provincial de Camagüey; ocasión en la que serán reconocidos destacados trabajadores, vinculados a la institución y a la conservación del patrimonio en la provincia y se entregará del Premio por la obra de la Vida, Mario Aquiles Betancourt.

La jornada incluye una exposición transitoria, con piezas de los fondos que recogen parte de la historia del Museo; una sesión científica, que abordará temas relacionados con las colecciones y la labor de difusión del patrimonio cultural.

Autor: Miozotis Fabelo Pinares. Fuente: Radio Rebelde

Parque-Agramonte-parkt-plein-Camaguey

Parque I. Agramonte (antigua Plaza de Armas*) I/ Agramonte park (voormalig Grote Plein*) Camaguey

* Plaza de Armas (“Plein van de wapenen”) is de naam die in veel Latijns-Amerikaanse steden aan het centrale plein wordt gegeven. Veel steden werden ontworpen in een standaard blokkenpatroon. Een van de blokken in het centrum werd niet bebouwd en vormde het Plaza de Armas. Het Plaza de Armas wordt vaak omzoomd door regeringsgebouwen, kerken en andere gebouwen van culturele of politieke betekenis. Het plein ontleent zijn naam aan de functie die het had als toevluchtsoord bij een aanval op de stad; vanaf het plein werden wapens onder de verdedigers verspreid.

© 2015 Lourdes Cruz. Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd. U bent welkom om dit artikel te rebloggen of op andere social media te delen. Dat is geen enkel probleem en zo helpt u anderen om Spaans (verder) te leren. Vermeld wel aub deze blog als bron. 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: