Carnaval (of San Juan camagueyano)

Naast de “Charangas de Bejucal” (Havana), de “Parrandas de Remedios” (Villa Clara) en de Carnaval in Santiago de Cuba horen de San Juan (Sint Jan) feesten in Camaguey tot de oudsten van het land.

sint-jan-feest-camaguey-cuba-carnaval-san-juan-camagueyano

Vreugdevuur op de dag van Sint Jan, Helsinki, Finland.

Oorsprong:

De festiviteiten zijn ontstaan toen Cuba een kolonie was en hierdoor hebben ze dus een duidelijke Spaanse oorsprong. In heel Spanje  (en in veel andere landen) zijn er op de vooravond van Sint Jan (24 juni)  feesten waar vuur(werk) een belangrijke rol heeft. De reden is dat deze feestdag omstreeks 21 juni valt, de langste dag. Men viert het hoogtepunt van de zomer. Vuur is symbolisch voor de zon, warmte, licht, maar ook voor zuivering: al het slechte gaat weg (wordt verbrandt) en het goede blijft en krijgt de kans om zich te ontwikkelen en te groeien.

San Juan Camagueyano: traditie, comparsas en ajiaco:

ajiaco-camaguey-tradities-camaguey-carnaval-san-juan

Ajiaco op straat koken: gezelligheid gegarandeerd!

Dit traditionele Camagueyaanse feest is ongeveer 3 eeuwen oud, want er is bewijs dat het al in 1725 werd gevierd. De San Juan Camagueyano is onlosmakelijk verbonden met een andere, even oude Camagueyaanse traditie: de “ajiaco”  (traditionele groentesoep uit Camagüey) Elke jaar in juni was er een grote veemarkt in het centrum van Camaguey. Hierdoor kwamen veel veeboeren naar de stad. Al die mensen moesten ’s avonds iets eten, maar ze waren arm. Daarom werd hier en daar op straat een vuurtje gemaakt met een grote pan erop. Eromheen, op de grond,  werd een cirkel getekend. Daar zette iedereen neer wat hij voor de maaltijd kon bijdragen. Daarom bestaat deze soep uit zo veel verschillende “viandas*” Dit heerlijke eenpansgerecht is dus ontstaan uit de behoefte om een lekkere en voedzame maaltijd te maken uit kleine hoeveelheden van veel verschillende groentesoorten.

De markt werd gevierd tijdens de Sint Jan festiviteiten. Na verloop van tijd is de gewoonte om ‘ajiaco’ op straat te koken een deel van de Camagueyaanse “San Juan” geworden.

*viandas: naam  in Cuba van zetmeelhoudende groente, zoals (zoete) aardappels, chinese tayer, casava, pompoenen, mais, bakbananen, enz.  

Hoe wordt het gevierd:

san juan-camaguey-cuba-carnaval

Het lezen van de ‘bando” op 23 juni om 23:00 uur.

Kindercarnaval begint soms een of twee dagen eerder, maar de traditionele “San Juan camagueyano” begint op 23 juni om 11:00 want dan wordt de “bando*” gelezen vanuit het balkon van het gebouw van de Asamblea Municipal del Poder Popular. Dit wordt gevierd met muziek en vuurwerk. De dag erop, ’s middags ruik je overal op straat de heerlijke geur van “ajiaco”.  Het is heel gezellig om samen ajiaco te koken: je zit bij elkaar om groente te schillen en klaar te maken en ondertussen wordt er veel gepraat en gelachen.

ajiaco-carnaval-camaguey-san-juan-camaguey

Samen ajiaco maken is veel praten en lachen!

Vrolijke muziek staat lekker hard en er is voor de volwassenen veel rum en ijskoud bier te drinken.

Tijdens de carnaval is er een “paseo (de carrozas)” =  (optocht met praalwagens)  en “comparsas” (dans op trommels van Afrikaanse oorsprong) en er wordt een prijs uitgereikt aan de straat die het mooist is versierd. Er zijn op straat ook veel concerten van bekende artiesten.

De “San Juan Camagueyano” wordt op de dag van Sint Pieter (29 juni) afgesloten met de

san-juan-camagueyano-feest-camaguey-cuba

Plazuela de Bedoya / Bedoyapleintje

“entierro de San Pedro” (begravenis van Sint Pieter) Dat is een optocht dat eindigt op het “Plazuela de Bedoya (Bedoyapleintje) Daar wordt een pop in brand gestoken.

*bando: mededelingen, meestal over regels voor de goede orde.

 

Deze slideshow vereist JavaScript.

© 2015 Lourdes Cruz. Deze tekst is auteursrechtelijk beschermd. U bent welkom om dit artikel te rebloggen of op andere social media te delen. Dat is geen enkel probleem en zo helpt u anderen om Spaans (verder) te leren. Vermeld wel aub deze blog als bron. 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: