Water uit een tinajón van Camagüey

Camaguey-tinajon-toeristeninformatie-Camaguey

Tinajón, symbool van Camagüey

Vandaag is het al 198 jaartjes dat Camagüey stadsrechten kreeg. Dat gebeurde op 12 november 1817 op bevel van de Spaanse Koning Ferdinand II.

Een mooi moment voor mij om deze blog over Camagüey te beginnen. Hij wordt een leuke aanvulling op mijn twee andere blogs: Con Mucho Gusto (over het Spaans in het algemeen en cultuur van Spaanstalige landen) en Cuba en Cubaans Spaans info.

Camagüey is uniek

In deze blog wil ik jullie alles over mijn mooie geboortestad, Camagüey, vertellen. Camagüey is een bijzondere stad met prachtige oude panden, parken, pleintjes en kronkelstraatjes. De stad heeft het grootste en best bewaarde koloniale stadscentrum van heel het Cariben, en toch wordt die jaarlijks door betrekkelijk weinig toeristen bezocht. Menige reizigers kiezen voor bestemmingen als Varadero, Trinidad, en Havana.  Hiermee kiezen ze onbewust ook om voortdurend te worden achtervolgd door hordes “jineteros” (ritselaars).

Camaguey-festival- de barro-fuego

Tinajones maken tijdens de “Festival de barro y fuego”, Camagüey

Tot mijn verbazing bieden veel touroperators Camagüey slechts als tussenstop van één nacht onderweg van westelijk gelegen plaatsen (Havana, Varadero, Trinidad…) naar het Oosten, bv, richting Baracoa of Santiago. Hierdoor krijgen toeristen weiging tijd om van de schoonheid van Camagüey te genieten en de stad rustig op hun gemak te ontdekken.

Dit is de reden voor de naam van mijn blog. Camagüey is net een verborgen schat: ze geeft alleen haar schoonheid prijs aan wie bereid is ernaar te zoeken. Gelukkig hebben al een heleboel mensen Camagüey ontdekt: als ze maar de stad de kans geven, want….Wist u dat Camagüey de hoogste aantal verblijfverlengingen heeft?

Camagüey: een bijzondere stad vol charme

De stad is heel oud maar goed bewaard. En niet alleen zijn de gebouwen en monumenten goed bewaard, maar ook de tradities. Ik vertel je zo alles over een gebruiksvoorwerp die onlosmakelijk verbonden is met de geschiedenis van mijn geboorteplaats. Ik heb het natuurlijk over de

“Tinajones” en “tinajas”

Als je in Camagüey bent geweest heb je tinajones (grote waterkruiken) overal gezien. Op parken en pleinen, voor scholen ziekenhuizen en andere gebouwen en natuurlijk op de patio’s van oude huizen in het Centrum. Daar dienden ze om regenwater op te vangen en te bewaren. De tinajas, zijn veel kleiner en staan vaak binnen in de keuken. Het woord “tinajón” betekent juist “tinaja grande” (-ón / ona zijn nl. vergrotende achtervoegsels in het Spaans.

camagüey-tinajones-tinajas

Tinajones in een Camagueyaanse patio

De gewoonte om tinajas en tinajones  te gebruiken komt eigenlijk uit Andalusië waar men tinajas gebruikte om olijfolie te bewaren. De tinajones waren voor wijn. In Camagüey begon men omstreeks 1600 tinajones te maken. Ze gebruikten rode klei uit Sierra de Cubitas (Cubitas gebergte). De oudste bewaarde tinajón is uit 1760. Vroeger was er minstens één tinajón in elk huis in Camagüey. Tegenwoordig zijn er ongeveer 2,500 bewaard.

Het was gebruikelijk om tinajones te merken. Iedere “tinajero” (pottenbakker die tinajones maakte) had zijn eigen merk. In Camagüeyaanse patio’s zie je nog tinajones die gemerkt zijn. Soms staat er een jaartal bij,

Vanwege hun grootte werden tinajones vaak ter plekke gemaakt. Gewoon in de patio van het huis. Sommigen zijn zo groot dat er met gemak twee mannen in kunnen.

Verhalen en tradities:

Er zijn verhalen van “mambises” (Cubaanse vrijheidstrijders tegen Spanje) die tijdens een bezoek aan hun familieleden in

Rayadillos, Spaanse soldaten in Cuba tijdens de kolonie. Zo genoemd vanwege de gestreepte uniform.

Rayadillos, Spaanse soldaten in Cuba tijdens de kolonie. Zo genoemd vanwege de gestreepte uniform.

de stad ontdekt werden door de “rayadillos” (Spaanse soldaten) Ze wisten hun leven te redden door zich in een tinajón te schuilen. Hetzelfde zouden ook minnaars doen als de echtgenoot van de overspelige dame onverwacht thuiskwam 🙂

Ik ben niet in zo’n oud koloniaal huis geboren. We hadden dus thuis in de patio geen tinajón. Maar als echte Camagüeyanen hadden we wel een tinaja in de keuken. De tinaja diende om er drinkwater in te bewaren. Ik heb nooit in mijn leven zo’n lekker water gedronken als water uit een tinaja/tinajón. Geloof me, daar kan Spa of Evian niet tegenop! Water uit een aardewerkenkruik blijft door verdamping aan de buitenkant altijd koel. Het smaakt ook erg lekker.

Si tomas agua de tinajón…. ¡Te quedas en Camagüey!

Si tomas agua de tinajón... beeld van Martha Jiménez

Si tomas agua de tinajón… beeld van Martha Jiménez

Een bekende traditie luidt dat wie water uit een tinajón drinkt in Camagüey blijft wonen. Ik denk dat het soms een beetje anders loopt, misschien blijf jij er niet in wonen, maar Camagüey zal wel in jouw hart blijven wonen. Dit is bij mij het geval 🙂 Ik hou heel veel van Nederland, maar zal nooit mijn geboortestad vergeten!

Advertenties

2 reacties

  1. Toch het water uit een tinajon eens proberen.

    Like

    1. Zeker doen, Gea, het is heerlijk! 🙂

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: