Dolores Rondón’s bijzonder grafschrift in Camaguey

Begraafplaats Camaguey

Begraafplaats Camagüey

De stad Camagüey is erg karakteristiek en sfeervol dankzij haar lange geschiedenis. Het heeft niet alleen het oudste, grootste en best bewaarde oud koloniale centrum van Cuba en heel het Caribisch gebied. Ook de begraafplaats van Camagüey is de oudste (in originele staat) van het land. Dit verhaal hoort daarbij.

De legende van Dolores Rondón.

Tijdens de Spaanse kolonie woonde er in Camagüey een beeldschone mulata. Dolores Rondón heette ze en werd omstreeks 1812 geboren. Veel mannen vroegen om haar hand, maar de ijdele en

Kerk "Santo Cristo del Buen Viaje" naast de begraafplaats van Camaguey. Uniek in Cuba, want heeft als enige een kerkhof.

Kerk “Santo Cristo del Buen Viaje” naast de begraafplaats van Camaguey. Uniek in Cuba, want heeft als enige een kerkhof.

ambitieuze jonge vrouw had alleen oog voor de rijke zonen van belangrijke heren.  En barbier genaamd Francisco  was erg verliefd op haar. Deze man was niet rijk, maar was ontwikkeld, welbespraakt en kon mooie gedichten schrijven. De trotse en schone mulata wees de arme barbier af en trouwde om geld met een Spaanse officier. Jaren later vond de barbier de -ooit zo mooie vrouw- arm, door haar man verlaten en aan tuberculose stervend op haar ziekbed in het Vrouwenziekenhuis op het Carmen plein (tegenwoordig Basisschool Martha Abreu) . Hij verzorgde haar tot haar dood. Dolores werd begraven. Een tijdje later verscheen op mysterieuze wijze het volgende décima (gedicht bestaande uit 10 verzen) naast haar graaf. Hij was met zwarte letters geschreven op een houten plankje. Daarna werd het gedicht op haar graaf gegraveerd. Men denkt dat de “décima” door de arme barbier is geschreven. Als de letters door weerinvloeden e.d. vervagen, worden ze weer door onbekenden geschilderd

dolores-rondon-tumba

Grafschrift van Dolores Rondón, Camaguey.

Aquí Dolores Rondón
finalizó su carrera.
¡Ven mortal y considera
las grandezas cuáles son!
el orgullo y presunción,
la opulencia y el poder;
todo llega a fenecer,
pues sólo se inmortaliza
el mal que se economiza
y el bien que se pueda hacer.

Hier is waar Dolores Rondon’s
levenspad aan het eind kwam.
Sterveling, kom en denk na
over wat groot en blijvend is!
Trots en ijdelheid,
rijkdom en macht,
zullen uiteindelijk vergaan;
want alleen dit leeft voort:
het kwaad dat verholpen wordt
en het goede dat men kan doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: